Készül a koronavírus elleni orrspray

Megosztás

A Cebina a pécsi Virológiai Nemzeti Laboratóriummal közösen fejleszt több Covid-ellenes készítményt is, köztük egy orrspray-t, amely az eddigi eredmények alapján néhány nap alatt kipucolja a vírust a szervezetből – írja az Index.

Több Covid-specifikus projektje is van a bécsi Cebina nevű cégnek, ez az osztrák vállalat fejleszt közösen SARS-CoV-2-koronavírus elleni vakcinát és orrspray-t a pécsi virológiai laborral. A bécsi vállalatnál több magyar kutató orvos is dolgozik.

A két szérumot 2020 tavasza óta fejlesztik, az egyik közülük egy allergiaellenes orrspray, amely már a humán klinikai vizsgálati fázisban van, Németországban tesztelik. A szérum azelasztin-hidrokloridot tartalmaz, amelyet évek óta alkalmaznak az allergiás betegségek kezelésében.

Nagy Eszter (a cég vezérigazgatója) eredményesnek nevezte az eddigi kutatást, a PCR-teszten pozitív mintát adók között azt tapasztalták, hogy a szer pár nap alatt képes eltávolítani a szervezetükből a vírust. Nem betegszenek meg, és nem is lesznek fertőzőképesek – magyarázta a gyógyszerész végzettségű cégvezető.

Kapcsolódó cikkek